Homepage Danscentrum Lensink facebook twitter youtube  Stationsplein 1D, Steenwijk
Postadres: Postbus 96, 8330 AB Steenwijk
tel./sms 0610 816493
(di. t/m za. 17-21 uur.)
e-mail: dansen@danscentrumlensink.nl
IBAN: NL76 ABNA 0580 6101 52

Argentijnse Tango

Laat u mee voeren op de klanken van de Argentijnse Tango, samen met uw dame.

Een cursus om niet meer te vergeten.

Samen danst u de karakteristieke bewegingen van deze dans.

--- -- -

De cursus is voor Beginners en bestaat uit 10 wekelijkse lessen van 1 uur incl. 20 minuten pauze vanaf woensdag 09 oktober 2019, 18:45 - 19:45 uur.
De kosten zijn 105.= euro per persoon. We starten bij voldoende aanmeldingen.
Aanmelden

--- -- -

Zie agenda voor aanmelden voor de Argentijnse Tango of meld aan via deze link.

Als u zelf een groepje heeft, kunnen we deze conform uw wens invullen als besloten groep (vanaf 4 paren).

 

De Argentijnse Tango is een improvisatiedans waarbij de verbinding tussen de danspartners voorop staat. De tango heeft een rijke geschiedenis in muziek- en dansstijlen en bloeit wereldwijd als nooit tevoren! De dans kan eenvoudig zijn: van eenvoudig lopen tot totale verstilling, maar ook expressief, speels, ingetogen, gepassioneerd en gevarieerd. Leeftijd speelt geen rol. Het onthouden van passen en figuren is niet nodig. Centraal staan houding, onderling contact, muziekbeleving en de kwaliteit van de beweging.

Tango is een improvisatiedans en dans je met lijf en leden en met hart en ziel!

Onze ervaren docent Richard en zijn partner Judith leren je de principes van het samen dansen. In onze levendige lessen wordt je meegenomen in de vele mogelijkheden en variaties die deze spannende dans je biedt.

Meer weten over de tango?

Argentijnse Tango? Is er ook nog andere Tango?

De tango is ontstaan in Buenos Aires, Argentinië aan het eind van de 19de eeuw. Later is de dans overgewaaid naar Europa en daar uiteindelijk (in een gekuiste vorm) opgenomen in de ballroom-dansen. Deze ’Europese’ tango is veel meer gestileerd dan de oorspronkelijke Argentijnse, en wordt gedanst met vaste figuren. De authentieke Argentijnse tango wordt improviserend gedanst, en dat vereist een perfecte afstemming tussen de danspartners, duidelijke communicatie en alertheid. Een dans vol passie en beleving.

Waarom zou ik de Argentijnse Tango leren?

In Steenwijkt en omgeving kan je meerdere keren per week naar de salon om te dansen. Salons variëren van een beetje chique tot heel erg speels. Regelmatig een avond dansen op een salon is iets waar heel veel mensen niet meer zonder zouden willen. Een tangosalon heeft vooral een sterk sociaal karakter. Men komt er om elkaar te ontmoeten, iets te drinken, te kijken, luisteren en te dansen.

De Tango dansen vinden we in alle grote en in veel kleinere steden in Europa en de Verenigde Staten, en ook bijvoorbeeld in Turkije, China en Japan. En uiteraard in Argentinië.

Samen de Argentijnse Tango dansen is heel erg leuk.

Heb je een partner nodig?

It takes two to tango. Maar die ander hoeft geen vaste partner of levenspartner te zijn. Op de salons kan er worden gewisseld. Je kunt dus heel makkelijk alleen naar een salon. Ook voor het volgen van tangolessen hoef je niet perse een vaste partner te hebben.

Inschrijven met jouw eigen partner is het leukste, maar als die er niet is of toch niet mee kan naar de tangolessen?
Geen nood, een vaste danspartner is bij inschrijving niet noodzakelijk.
We hebben een bestand aan “helpers” die het leuk vinden om met jullie te dansen tijdens de lessen.

Meestal geven er zich meer singles op die geen danspartner hebben, dan maken wij een combinatie.

Verklaar jullie motto "In de tango kan de man weer man zijn, en de vrouw weer vrouw".

De tango kent een leider en een volger en deze werken samen. Om als paar te kunnen dansen zoeken zij voortdurend verbinding en afstemming. Van de leider wordt vooral duidelijkheid verwacht en van de volger sensitiviteit en alertheid. De man is dan afgestemd en duidelijk en de vrouw afgestemd en sensitief. Wij vinden dat wel een mooie rolverdeling om in ieder geval op de dansvloer weer eens helemaal in op te gaan.

Wel is het zo dat wanneer je langer danst je zult ervaren dat leiden en volgen duidelijke kwaliteiten van zowel de leider als de volger zijn.

Dansles is niet aan mij besteed, waarom zou ik dit wel leuk vinden?

Traditionele dansles is soms voor mensen (vaak voor de mannen) minder aantrekkelijk, omdat het moeilijk lukt tot gewoon lekker samen bewegen te komen. In plaats daarvan wordt het een prestatie die geleverd moet worden. Bij ons in de school zijn alle vormen danslessen die wij geven zijn om een aantal redenen anders. Ten eerste is de basis is het lopen. Dat betekent dat je altijd kunt terugvallen op een eenvoudige beweging die iedereen kan. Je kunt zelfs stilstaan en rustig een bepaalde beweging opzoeken en toch in de dans blijven. Verder gaat het en in de dans en in de lessen niet om passen uit je hoofd leren en nadoen, maar om een afgestemd danspaar te worden en te kijken wat er van daaruit aan gezamenlijke bewegingen mogelijk is.Samen bewegen en gezelligheid in een mooie omgeving.

De basis is lopen... Gewoon lopen? 

Bijna wel. En dan samen lopen waarbij de volger doorgaans achteruit loopt. Verder leren we je hoe mooier te lopen. Dat betekent bijvoorbeeld rechtop en in een smal spoor. Vanuit het lopen zijn er allerlei eenvoudige en minder eenvoudige varianten uit te voeren, bijvoorbeeld richtingveranderingen, de voet van je partner opzoeken of de stap halverwege afbreken. Je kunt spelen met het ritme, slepend of juist accenten dansen, afhankelijk van wat je inspireert in de muziek wellicht.

Voor welke leeftijd is de tango? 

Leeftijd speelt geen rol. Een grote groep tangodansers is dertiger, veertiger of vijftiger, maar we hebben ook heel wat studenten, en ook zestigers en zeventigers in de school. Jongeren dansen soms wat uitbundiger en (sommige) ouderen wat meer ingetogen, maar we zien alle leeftijden met en door elkaar dansen.

In Buenos Aires zie je zelfs veel tieners die fantastisch dansen, en die met hun eigen muziek en bewegingen de dans ook weer verder ontwikkelen.

Hoe kom ik aan tangomuziek?

Veel tangomuziek stamt uit de 40-er en 50-er jaren van de 20ste eeuw. De muziek uit die tijd kan je nog makkelijk kopen of beluisteren op internet. Beroemde orkesten of muzikanten zijn bijvoorbeeld: Juan D’ArienzoMiguel CalóCarlos di Sarli en Osvaldo Pugliese. Van iets later is Astor Piazolla de we in Europa wel kennen, maar door de Argentijnen wordt dit eigenlijk niet als dansmuziek beschouwd. Hetzelfde geldt voor Carlos Gardel, een legendarische en jong verongelukte zanger. Tegenwoordig wordt er nieuwe interessante muziek gemaakt door bijvoorbeeld Gotan Project en Bajofondo.

Wat voor schoenen heb ik nodig voor de tango?

Schoenen waarbij je goed op je voorvoet kunt draaien zijn noodzakelijk. Als je tangoschoenen koopt let dan op dat de schoen goed aansluit en vanaf het begin lekker zit, een soepele zool heeft voor optimaal vloercontact, je voorvoet genoeg ruimte heeft en je middenvoet ook ondersteund wordt, evt. met inlegzooltje. Voor de dames is een kleine hak (3 - 4 cm.) om mee te beginnen wenselijk. Wissel schoenen regelmatig af, zeker in geval van hoge hakken.

Wat zijn verschillen tussen tango en salsa?

Salsamuziek is wat opgewekter, terwijl de tango meestal (maar niet altijd) iets meer melancholiek is. In salsa dans je meer met je heupen, terwijl je de tango rechtop danst; je verticale ’as’ blijft steeds intact. Salsa dwingt je in het ritme te blijven. De tango laat je daarin vrij. De drempel om tango te leren dansen is laag. Het is makkelijk de tango te leren ook als je geen uitgesproken danser bent.

Doen jullie ook aan wedstrijden?

De Argentijnse tango kent geen competitie, het is een dans die je voor je plezier danst. Er zijn geen wedstrijden. Wel worden er regelmatig optredens gegeven, maar verder is de tango er niet speciaal voor de toeschouwers maar vooral voor de dansers zelf.

Wat is er zo bijzonder aan jullie school?

Richard, de docent die de cursussen geeft, heeft echt affiniteit met beginnende dansers. Hij wordt geassisteerd door Judith om de dans mooi te laten zien. Het werken met beginners, samen de weg naar het dansen te vinden, is eigenlijk het leukste wat we kunnen verzinnen. Met name onze beginnerslessen zijn er dus ook echt op gericht hoe samen tot dansen te komen. Ook vinden we dat het een avondje samen uit is, samen iets leuks doen!

De docent heeft heel veel in huis voor gevorderde en vergevorderde dansers waarbij bijvoorbeeld gewerkt wordt aan complexere bewegingen, het perfectioneren van techniek en aan muziekgevoel. De docent en assistente hebben op hoog wedstrijdniveau gedanst. Maar steeds samen een avondje uit staat voorop.

Naast de lessen bieden we elke maand een danssalon aan. elke maand is er een Oefensalon. Hier kun je vanaf je allereerste les al komen dansen.

Ook organiseren we buitenlandse evenementen, bijvoorbeeld een tangoweekend in de Ardennen of een week in Zwitserland of Frankrijk. Je krijgt dan twee lessen per dag en iedere avond is er een salon.

Tot slot is een aantrekkelijk punt dat je bij ons flexibel kunt lessen. Dat wil zeggen: Je geeft je op voor een bepaalde cursusdag en tijd, maar je kunt (in hetzelfde seizoen) onbeperkt op een ander moment inhalen. Je hoeft zo nooit een les te missen.

Als u zelf een groepje heeft, kunnen we deze conform uw wens invullen als besloten groep (vanaf 4 paren).

Laat u mee voeren op de klanken van de Argentijnse Tango, samen met uw dame.